Waarom Freelancer Worden

Als je erover nadenkt om freelancer te worden, denk dan eerst na over wat je zou kunnen bieden als freelancer; heb je een bepaalde vaardigheid of ben je ergens gespecialiseerd in? Dit is namelijk het hoofdpunt van freelancer zijn; je probeert jezelf en je kwaliteit aan bedrijven te verkopen in de hoop dat ze jou de opdracht gunnen. Maar om uiteindelijk de grote stap te zetten en te beginnen als freelancer, zit er een heel denktraject aan vooraf. 

Eigen baas

Als freelancer heb je de vrijheid om hoe, waar en wanneer te werken zoals je zelf wilt. Je deelt zelf je dagen in. Je kunt werken wanneer het jou zelf uitkomt. Je kiest opdrachten uit die jou aanspreken en die jou leuk lijken. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel je gaat verdienen, je bepaalt namelijk zelf hoeveel je per uur wilt gaan verdienen. 

Vrijheid

Je hebt zowel vrijheid in tijd als freelancer maar ook vrijheid in de keuze van opdrachten die je aanneemt. De opdrachten en opdrachtgevers kunnen heel divers zijn. Als freelancer kies je zelf met welke opdrachtgevers je in zee gaat en ook kies je zelf welke opdrachten jou interessant lijken. Hierdoor heb je zelf alles in de hand en kan je alleen maar opdrachten doen die jou leuk lijken. En hierdoor zal je je werk alleen maar beter gaan uitvoeren en langer volhouden. Daarnaast kan je als freelancer zelf je dagen indelen. Wil je liever uitslapen en tot laat doorwerken of wil je juist 's middags al stoppen? Het kan allemaal, zolang je de afgesproken deadline maar haalt en de kwaliteit van het werk goed is.

Freelance uurtarief

Tijdens het opstarten moet je als freelancer ook gaan nadenken wat je uurtarief wordt. Je wilt jezelf niet overschatten maar ook niet onderschatten, denk hier dus goed over na en bedenk ook hoe je het tarief verantwoord naar een opdrachtgever. Overtuig de opdrachtgever hoeveel waarde je levert door je profiel zo uitgebreid mogelijk in te richten zodat ze zien wat je kan toevoegen. 

Platform

Doe ook goed onderzoek naar op welke platformen je jezelf wilt aanbieden. Op een aantal platformen betaal je maandelijks een bedrag als freelancer of moet je een percentage van je uurtarief afdragen voor elk uur dat je werkt. Bij Joblr is registreren en lid zijn als freelancer helemaal gratis zonder addertjes onder het gras.