Hoe Bepaal Ik Mijn Uurtarief

Je uurtarief is als het goed is niet een getal dat zomaar uit de lucht komt vallen. Daar denk je goed over na. Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot het uurtarief dat je gaat hanteren, zoals vraag-en-aanbod, ervaring, je gewenste inkomen en eventuele zakelijke kosten die je hebt. Hoe kun je een goed gefundeerd uurtarief bepalen?

Uurtarief bepalen

Wanneer je start als freelancer, zal je moeten nadenken over het uurtarief dat je gaat hanteren. Het uurtarief dat je hanteert, moet uiteindelijk genoeg zijn dat je zakelijke kosten en belastingen kunt betalen en dat het genoeg is dat je er van kan leven. Er zijn een aantal factoren die meewegen wanneer je je uurtarief gaat bepalen; een aantal voorbeelden hiervan zijn: vraag-en-aanbod, hoeveel ervaring je hebt, welke zakelijke kosten je hebt en hoeveel je (ongeveer) in-the-end zelf wilt verdienen.

Opbouw uurtarief freelancer

Voor je uurtarief zul je moeten nadenken over dingen als:
1. Je streefinkomen. Het inkomen waarmee je bereikt wat je graag wilt en (zakelijke) onkosten en belastingen kunt betalen.
2. Een logisch uurtarief. Het uurtarief dat gangbaar is onder zelfstandigen die dezelfde diensten leveren als jij.
3. Bepalen van je waarde. Waarom ben jij een bepaald uurtarief waard? Dit kan liggen aan je ervaring, hoe goed het eindproduct is of hoe breed je specialisatie is.

Vervolgens kun je aan de slag met het bepalen van je uurtarief. Hiervoor kan je research doen door uit te zoeken wat andere zelfstandigen vragen die dezelfde diensten leveren als jij en kijken wat opdrachtgevers bereid zijn te betalen en je kan gaan bepalen hoeveel inkomen je nodig hebt.

Uurtarief vaststellen

Het uurtarief waar je uiteindelijk op uitkomt, is een basis. Je kunt namelijk je uurtarief altijd nog naar boven opschroeven. Welk bedrag je kunt vragen, is afhankelijk van verschillende zaken. Hoe belangrijker en moeilijker een opdracht is, hoe hoger je het tarief kunt vaststellen. 

Tips
• Verlaag je basis uurtarief niet wanneer een potentiële opdrachtgever je aanspreekt op je hoge tarief. De klant is dan namelijk wel geïnteresseerd in je dienstverlening. Vertel de klant daarom wat hij krijgt voor dat tarief en waarom jij dat bedrag waard bent.
• Bereken je tarief ieder jaar opnieuw, elk jaar nemen de kosten van levensonderhoud toe en doe je als ondernemer meer ervaring op en ben je dus meer geld waard.